Február az álmok beteljesülésének időszaka volt. Zsanettel sikerült elvinnünk két testvérpárt és az apukájukat Nagyváradra, ahol beadtuk nekik is az útlevélkérelmet. Elvileg két hét és máris jöhet Zsuzsi és Vali magyarba, ahogy ők mondják :) A nagy terv az, hogy tavaszig, de legkésőbb nyárig még legalább három gyereknek ezt meg tudjuk csinálni. A procedúra nem túl egyszerű, mert először is szülők kellenek hozzá és azok hajlandósága. A szülőknek kell legyen buletinjuk, ami a személyi igazolvány. Ha van nekik buletin, és még bele is egyeznek, akkor lehet kikeresni egy szép naptári napot, amikor megtámadjuk a nagyváradi hivatalt. Kell hozzá valaki, aki beszél románul. Én mondjuk itt kiestem..:( Ha beadjuk (darabja 20 rugó 5 évre....), akkor két héten belül kész is és megint érte kell menni. halleluja. Na ha ez megvan, akkor még kb. sehol nem tartunk, mert ugye a gyerek kiskorú és én nem vagyok az anyja, szóval a szülővel, buletinnel, útlevéllel, mindennel el kell menni egy csodaszép irodába, ahol lefénymásolják az összes papírt és írnak egy kérvényt, hogy ki vagyok, mit akarok. Na, ezzel a kis kérvénnyel kell áttipegni a közjegyzőhöz Érmihályfalván (szülővel, magammal én útlevelemmel salalalala) és íratni egy meghatalmazást, hogy én, aki vagyok átvihetem a gyereket a határon, mert megengedte apja, anyja és nem éppen elrabolom, eladom, kereskedek vele, csempészem és a többi. Na ez a kis gyenge procedúra szülőtől függően minimum 2-3 hét és minimum 2-3 szabadnap. De aztán kész! Gyerekek és boldogság itt!

Én is mondom néktek: Kérjetek és megadatik néktek; keressetek és találtok; zörgessetek és megnyittatik néktek. Lk: 11,9.

February was the month in which dreams came true. Janet and I took a two sisters and their father to Nagyvarad, where we handed in their initial passport forms. Apparently, we only have to wait two weeks until Zsuzsi and Vali can come to Hungary! The plan is that by late spring/early summer, we get at least three more kids their passports. The procedure is not easy, because the primary step is getting the parents to approve of these trips. The parents also need personal identification papers. If they have this, and we have their consent, then we can attempt to get the passport from the officials. For this, we need someone who speaks Romanian (this is where I could no longer help, unfortuantely). If we hand in the forms, then in two weeks they will be finished and we can go pick it up! Hallelujah! Once we’re done with this, we are still nowhere in the process. Since they are minors and I am not their parent nor legal guardian, I am not allowed to take them across the border without their parents’ consent. So now we take all the papers to a new office where they figure out who I am and what I want. Well, this “simple” little process takes about 2-3 weeks and a minimum of 2-3 full days of work on it. But then it’s done! And the kids can have an experience of a lifetime: meeting the modern world! Kids and happiness here.

And I say unto you, Ask, and it shall be given you; seek, and ye shall find; knock, and it shall be opened unto you. Lk: 11,9.

A bejegyzés trackback címe:

https://galospetri.blog.hu/api/trackback/id/tr994278079

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása